Doji Nedir?

Finans alanında birçok önemli terimler bulunmaktadır. Bunlara aşina olmak, bilmek ve öğrenmek doğrultusunda finans piyasalarına da daha başat olmak mümkündür. Bu terimlerden biri de doji terimidir. Teknik çözümleme içinde finansal olarak işlem yapılan varlıkların, mum grafiği olarak adlandırılan grafiklerde yaygın olarak görülen modellerden biridir. Açılış ve kapanış tutarlarının eşit olduğu, uzunluk olarak da küçük bir tecim aralığı olduğunu gösteren bir finansal terimdir. Açılışın ve kapanışın fiyatlarının benzer olduğu ya da aynı olduğuna dair mum çubuk olarak da şu demek oluyor ki tanınabilir olan doji, kararsız piyasaları gösteren bir durum karşısında bizlere gösteren terimdir. Şemsiye şeklinde olursa doji, bunun adına “yusufçuk ayı” denir. Ters şemsiye şeklinde bir doji halini alırsa, bu durumda bu şekle “gömüt taşı ayı” olarak adlandırma yapılır. Bu formasyonlar için doji türünün bağlarımsız olarak “doji yıldız ayı” olarak adlandırıldığını da söylemek mümkündür. Genel olarak eğer yükseliş trendine geçerse, bu durumda ortaya çıkan ve beyaz bir yükseliş mumunu izleyen bir doji olarak tanımlanır.

Doji Nedir?

Doji Ne Zaman Oluşur?

Eğer kapanış vakti geldiğinde, kapanışın açılışa yakın olması benzer biçimde bir durum olursa, doji doğar. Bu durumda da beyaz mumdan sonra direkt olarak doji yukarı yönde boşluk yaratarak ilerlemektedir. Bu durumda da karşımıza çıkan şey, trend dönüşleri habercisi demek mümkündür. Tabi ki bu informasyon, bazı zamanlarda doğru çıkmayabilir. Fakat bizlere verilmek istenen bilgi, doji yukarı yönde boşluk bırakarak ilerlediğinde trend dönüşü habercisi olarak söylenebilir. Doji bir tür formasyon olarak tanımlanır. Bu durumda da formasyonların herhangi bir tahmininde de aslabir süre %100 kararlı olmak mümkün değildir. Eğer formasyon ile ilgili bir tahmininiz var ise, burada devreye girecek şeylerden biri de stoploss olacaktır. Eğer formasyon ile ilgili tahminleriniz var ise, buna karşı olarak her ihtimali düşünerek, doğru çıkmama durumlarını bilip bu durumda Stoploss yani “zararı durdur noktası” belirlemelisiniz. Bu konuda ne kadar iyi bir zarar durdur noktası belirlerseniz, olası bir doğru tahmin bulamama durumunda da zararı durdurmak için iyi bir noktada büyük zarardan kendinizi de korumuş olmuş olursunuz. Aynı sürece dahil etmek adına, Take Profit olarak tanımlanan “Kar Al” seviyesinde de bir pozisyon belirleyebilirsiniz. Meydana getirilen doğru bir hamle yardımıyla de, stratejilerinize uygun şekilde kar seviyesine ulaşmış olduğunızda en iyi şekilde doğru hamle olarak belirlenen Take Profit ile kar elde eder ve çekilirsiniz. Finans piyasasında ayı ve boğaların piyasada bulunmasıyla birlikte baskısının dengelenmesi noktasında, doji yıldız bizlere bu dengelemeyi gösteren en önemli faktördür. Bu yüzden ayı ve boğaların piyasadaki baskısının ne kadar yüksek olduğunu görmek adına doji yıldız görmek önemlidir.

Doji Anlama Aşamaları Nelerdir?

İlk olarak bilinen konulardan biri doji durumları oluştuğunda, piyasada mevcud şey yükseliş trendi geçerli olmasıdır. Doji anlama noktasında önemli konulardan biri, ilk günlerde görülen şey beyaz bir gövdedir. Daha ondan sonra bu yukarı yönde boşluk oluşan şekilde bir doji şeklini almaktadır. Bu yönde birkaç gün içinde fark edeceğiniz şey, dojidir ve buna bakılırsa açılış ile kapanış tutarlarının aynı veyahut yakın olması ile mum çubuklarının oluşması olarak tanımlanacaktır.

Doji Ne Zaman Ortaya Çıkar?

Dojiler genel olarak yükseliş trendi başladığında, yükseliş trend sonunda ortaya çıkmaktadır. Beyaz bir yükseliş mumu olarak izleyen şeyler doji olmaktadır. Peşinde bıraktığı boşluklar ile beraber yukarı yönde boşluklar yaratır. İkinci mum oluşması durumları ise, piyasanın kararsız olarak seyretmesi ve kapanış açılışa göre yakın seviyede olacağının karşılığıdır. Genelde üçüncü günde doji siyah düşüş mumu seyreder ve bu mum, birinci gün oluşan beyaz mum içinde bulunmaktadır.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir